Günümüzde e-ticaret pazarı tüm dünyada 30 milyar doları aşıyor. Bu pazarda ufak da olsa bir yer edinmek isteyen bir çok girişimci ve firma e-ticaret siteleri açmakta. Bu e-ticaret sitelerinin çoğu kısa zaman sonra doğal olarak eleniyor. Ancak sağlam ve uzun süreli kalıcı olanlar da mevcut.
Ülkemizde e-ticaret siteleri konusunda büyük markalar olarak bahsedebileceğimiz sadece 3 marka var. Bu siteler de son yıllarda rekabet azlığının yarattığı sorunları yaşıyorlar. Çok geciken ürün temin ve kargo zamanlamaları, yanlış ürün gönderimleri gibi sorunlar bu tip sitelerin tüketicilerin gözünde değerinin düşmesine neden olmakta.

E-ticarete başlayanların en sık yaptığı hatalar nelerdir?
Birçok girişimcinin girdiği e-ticaret pazarında pazar alışkanlıklarını sürdüren yatırımcılar web’in değişken kuralları karşısında başarısız oluyorlar. Web’in kendine özgü kuralları olduğunu kabul eden ve buna uygun üreten firmalar ise çok daha uzun süre tutunabiliyor.
E-ticaret sitelerinde yapılan genel hataların çoğu sitenin ilk açıldığı süreçte yapılıyor. Bazı temel hatalar tüketicinin gözünde o siteyi tamamen bitirirken, bazı hatalar ise tüketicinin güvenini kırıyor.
Pazar mantalitesi ile web mantalitesinin çarpışması öncelikle site adı ve ilk ay konusunda yaşanıyor. Girişimcilerin çoğu ünlü bir pazarın köşesinde açılan dükkanın müşteri çekmesi gibi iyi bir ada sahip ve kaliteli ürünler satan bir e-ticaret sitesinin de müşterileri çaba göstermeden kendine çekeceğini düşünmekteler. Bu hatalı düşünce 1.ay sonunda site sahiplerinin pes etmesi ile değişiyor ancak site 1 ayını boşa geçirmiş oluyor.
Bunun yanında pazar mantalitesindeki bir girişimci dükkanın açılmadan önce tüm dekorasyon işlerinin bitmesi gerektiğini, dükkan açıldıktan sonra dekorasyonu değiştirmenin çok zor olacağını bildiğinden web sitesinde de aynı mantığı uyguluyor. Ancak mükemmel e-ticaret sitesine bir günde ulaşmak mümkün değil. Bu bir tecrübe ve tüketici talebi işi. Bu nedenle site dizaynı için büyük paralar harcayan girişimciler 1. ay sonunda pişman oluyor.
Ürün tanıtımlarında tüketicinin ürüne dokunamadığını unutup yetersiz bilgi vermek, marka adlarına güvenip site güvenirliğini düşünmemek, web analizleri ile ilgilenmemek de e-ticaret sitesi girişimcilerinin yaptığı ciddi hatalar olarak dikkat çekiyor.
Bir cevap yazın