Google Trends’in Önemi

Google Trends, Big G (Google) ‘nin Internet pazarı camiasına sunduğu zeki araçlardan sadece birisi. Basit olarak, yazılan anahtar kelimelerin diğer kelimelere göre tüm zamanlarda aranma hacimleri karşılaştırılıyor. Ayrıca “what’s hot” diye bir öğe de mevcut, her gün “Günün Yeni Trendleri” (“Today’s Hot Trends“) başlığı altında bir liste yayınlanıyor. Bazen çok fazla aranmaya değmeyecek kelimelerin bu listede yeralmasına inanmak gerçekten güç, ama bir anahtar kelimeye tıklatyarak görebiliyorsunuz…

Eğer farklı ülkeler için ayrı online mağazalar çalıştırıyorsanız, kavramların o ülke dilinde nasıl kullanıldığını da bilmeniz gerekir. Google bu noktada sizin en büyük yardımcınız olabilir. Google Trends sayesinde, esasında aynı ürünü tanımlayan çeşitli anahtar kelime varyasyonlarından hangisinin o ülkede daha sık kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Anahtar kelime seçiminizi bu sonuçlara göre yaparak arama motorları sıralamalarında ciddi avantaj elde etmiş olursunuz.

Örnek 1 : “flash drive” , “USB drive” , “memory stick” kelimelerinin aranma durumlarına gözatalım.

Şahsen ben bu aletlere “flaş sürücüleri” (“flash drivers“) diyorum. Ama trendler benim azınlıkta olduğumu gösteriyor. Eğer mağazamın .com, .ca ve .co.uk versiyonlarında çalışıyor olsaydım, şundan eminim ki ABD ve Canada için “USB drive”, İngiltere için “memory stick” isimlerini kullanırdım.

Almanaya’yı merak ediyorum, ama listede yok. Problem değil, trend verilerinde sıfırıncı sıraya kadar herhangi bir ülke seçebilirsiniz açılır menüden (o ülke için yeteri kadar arama verisi olmasa bile) . Bu şekilde Almanların da “memory sticks” dediklerini öğreniyorum.

Bu arada eski Karaşimşek dizisinin oyuncusu Alaman asıllı ABD’li love David Hasselhoff’ını Avustralyalıların Almanlardan çok daha fazla sevdiğini de öğrendim. İşte kanıtı :

Örnek 2: şimdi de “slow cooker” , “crock pot” , “crockpot” kelimelerine bakalım.

Amerikanlar kendi markalı terimini daha çok seviyor, ama 2 kelimelik versiyonunu kullanıyorlar genelde. Diğerleri ise aleti “slow cooker” ismiyle aratıyor.

Kısacası bu bilgileri siz de sitenizin optimizasyonu, tıklama başına ödeme (pay per click/ppc) kampanyanızda ve e-posta pazarı başlıklarınız için coğrafi sınıflandırmada kullanabilirsiniz. Ayrıca, ürünleri birbirleri ile karşılaştırarak hangisinin daha popüler olduğunu, hangisine ana sayfanızda veya e-posta pazarınızda daha önem verirseniz size daha faydalı olacağını öğrenebilir, hatta mağazanıza hangi ürünleri ekleyeceğinize karar vermenizde bu bilgileri kullanabilirsiniz.

(Not : Resimlerin bir kısmı getelastic.com sitesinden alıntı yapılmıştır.)

Leave a comment