QR kod “Quick Response” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor, Türkçe’de ise “hızlı yanıt” anlamına geliyor. QR kod metni ile hızlı bir şekilde bir metin, web sitesi veya video linki gibi herhangi bir veriye ulaşılabiliyor. Denso Wave isimli Japon yazılım firmasının geliştirdiği QR kod ile 2 boyutlu bir barkod oluşturuluyor. Oluşturulan bu barkodu QR kod okuyucu yazılım sayesinde cep telefonlarıyla kodu okutarak bir web sitesi veya ürüne anında ulaşabilirsiniz. QR kodlarının diğer barkod türlerine göre tercih edilme sebepleri ise; dillerin bütün sayı ve harflerine sahip olması, diğer barkod türlerine göre çok daha küçük boyuta sahip olması, daha hızlı okunabilmesi için her yönden taranma özelliğine sahip olması ve kirlenme, yıpranma gibi olası durumlarda bile okunabilir olmasıdır.
QR kod nerelerde kullanılır?
- İş kartvizitlerinin üzerine basarak, işyerinizin web sitesine yada istenilen ürüne yönlendirilebilir.
- Belirli kişi veya gruplara mail göndermeyi kolaylaştırmak için QR kod oluşturulabilir.
- Dilediğiniz birşeyin üzerine QR kod bastırarak web sitesiniz reklamını yapabilirsiniz.
- Ürün kataloglarının içinde ilgili ürünün yanına QR kodu basılarak ürünle ilgili detayların yada kampanyaların olduğu adrese yönlendirilebilir.
- Restaurant ve kafelerde Wi-fi şifrelerini QR kod oluşturarak müşterilerin bu kodu okutup direk bağlanması sağlanabilir.
Bütün bu verdiğim örnekleri hayal gücünüzü kullanarak çoğaltabiilirsiniz. QR kodu oluşturma siteleri sayesinde bir metin, resim veya web adresi için Qr kod oluşturabilirsiniz. Bu kodu web sitenize veya Blog’unuza ekleyebilirsiniz.
QR kod nasıl taratılır?
Cep telefonlarına QR kod taratma programları yüklemeniz gerekiyor. Artık bütün cep telefonu işletim sistemleri QR kod taratma programlarını ücretsiz olarak sunuyor.
QR kod’un nasıl çalıştığını görmek için oluşturduğum bu QR kodunu telefonunuzun QR kod tarayıcısıyla taratabilirsiniz.
- E-Ticaret Dergisi